Sint Ceciliaviering

Het meest noordelijke dorp van Belgiƫ

Sint Cecilia

Foto's Jan Keteleer

Klik op de foto's om ze te vergroten

Sint Cecilia viering

Sint Cecilia viering Meersel-Dreef
Sint Cecilia viering Meersel-Dreef
Sint Cecilia viering Meersel-Dreef

Jaarlijks wordt ter ere van Sint Cecilia een misviering opgeluisterd door de fanfare Voor Eer en Deugd. Sint Cecilia kwam volgens de legende uit een voorname Romeinse familie en zou zeer jong gedwongen zijn om te huwen met Valerianus die uit een andere adellijke familie kwam.

Ze vond troost in de muziek en stierf een marteldood omstreeks 230. Ze werd de patrones van muziek, instrumentenmakers en zangers.


Dit patronaatschap is echter gebaseerd op een verkeerde opvatting van de antifoon van de vespers van haar feestdag, die luidt: Cantantibus organis Caecilia virgo in corde suo soli domino decantabat dicens fiat domine cor meum et corpus meum immaculatum ut non confundar.


De verwijzing naar het orgel (organis) en de zang (cantantibus) hebben te maken met het feestgedruis op haar bruiloft. De zin wil zeggen dat zij zich "te midden van de feestmuziek" in haar hart enkel richt tot God in de hoop ook in haar bruidsnacht haar maagdelijkheid (corpus immaculatum) te kunnen bewaren. Dit lukt. Ze vertelt haar echtgenoot, Valerianus, dat ze een beschermengel heeft. Valerianus komt tot inzicht en bekering. Beiden sterven vervolgens als martelaren onder een hernieuwde vlaag van christenvervolging.


De feestdag van de heilige is 22 november.


Als patrones van muzikanten werden talrijke muziekverenigingen, koren, fanfares en orkesten naar haar genoemd.


De heilige Cecilia wordt doorgaans voorgesteld met het orgel maar in de Nederlanden wordt ze ook vaak met een valk afgebeeld, typisch attribuut om op haar adellijke afkomst te wijzen.

Sint Cecilia viering Meersel-Dreef
Sint Cecilia viering Meersel-Dreef

Het laatste nieuws leest u op

De Hoogstraatse Maand brengt steeds het nieuws van en voor de Drevenier   

Bezoek: www.demaand.be


Meersel-Dreef Nieuws op Facebook houdt alles actueel

Bezoek: Meersel-Dreef Nieuws

Contact webmaster

Jan Keteleer

Heieinde 30

2328 Meersel-Dreef

Email: contact@meersel-dreef.be

Deel deze pagina

Copyright 2020@Jan Keteleer